2022/2023 навчальний рік був непростим і суттєво відрізнявся від попередніх: діти навчалися онлайн в умовах війни, хтось не бачився весь цей час і міг спілкуватися лише через соціальні мережі та бачити один одного у «квадратиках» під час уроків, а учні восьмих класів були навіть незнайомі у звичайному житті, хоча формально стали однокласниками. Такий виклик сьогодення міг дезорієнтувати і засмутити когось, але не Обдарованість. Ми знайшли спосіб зустрітися, отримати нові знання, провести час разом, оздоровитися і чудово розважитися. Хлопці та дівчата 8-10-х класів разом з керівництвом та педагогами ліцею виїхали на літню наукову практику до мальовничої Ворохти, селища в Івано-Франківській області.

З 28 травня по 06 червня 2023 року літній табір Summer School of Obdarovanist «SSO-2023» зібрав понад 180 учнів та педагогів Обдарованості. Навчальна практика «SSO-2023» була організована за трьома напрямками:

– SSCB (Summer School of Chemistry & Biology) – інтенсив з хімії та біології;

– SMPS (Summer Maths & Physics School) – практика з математики та фізики;

– SSP (Summer School of Programming) – літня практика з програмування.

За весь період практики дівчата та хлопці показали надзвичайні результати! Математики та фізики спільно розв’язали 516 розв’язків 147 унікальних задач, провели більше 200 годин за практичними та лабораторними роботами. Хіміки та біологи витратили 1400 годин на дослідження унікальної карпатської природи. Інформатики створили 115 тисяч рядків програмного коду.

Окрім інтенсивів з профільних предметів наші учні мали змогу відвідати мальовничі місця Карпат, пройтися туристичними стежками, поглибити свої знання з історії, культури, традицій і звичок українців, доторкнутися до природи, згуртуватися в квестах, покращити комунікативні навички та навички командної роботи. Кожна група мала свій чіткий розклад, де були марафони, практикуми, ділові ігри, олімпіади. Щодня кожний клас мав вільний час для спілкування, розваг та ігор.

За власним планом класи вирушали на екскурсії. «Подорож карпатськими стежками» запам’яталась неповторними краєвидами, єднанням з природою, цікавими розповідями та чарівною грою екскурсовода на фрілці.

Історико-пізнавальна екскурсія «Скелі Довбуша» вразила цікавими історичними фактами від нашого провідника, оглядом природного комплексу кам’яних печер, неповторною красою водоспаду Пробій. З сувенірних ринків Яремче діти повезли подарунки: ароматні чаї, магнітики, натуральні смаколики своїм батькам, рідним та друзям.

Але найбільш пам’ятним для кожного виявився піший тур до Карпат. S

Завершилася практика концертом «Золото Карпат», на якому усі наші класи виступили з піснею або танцем.

Кожен з нас за час практики пройшов в середньому 115 кілометрів, а вся команда разом (педагоги, учні) –  понад 22 тисячі кілометрів! Це більше, ніж половина екватора!

Команди класів отримали перемогу у певній номінації:

The smart team – 10-B клас;

The brave team – 9-Б клас;

The best & friendly team – 8-A клас;

The limitless team – 9-A клас;

The brightly team – 8-Б клас;

The colourful team – 10-A клас.

Перше місце, номінацію The creative & powerful team і Кубок Літньої школи «Обдарованість» за найбільшу активність під час практики здобув 10-Б клас.

Найуспішнішими учнями, заробившими найбільшу кількість «обдариків» (внутрішньої валюти нашого табору) за період літньої практики стали:

Федоров Денис, 8-А,

Савченко Софія, 8-Б,

Мусієнко Єгор, 9-А,

Біликівська Софія, 9-Б,

Коноваленко Діана, 10-А,

Богомолова Дар’я, 10-Б,

Денчик Олександр, 10-В.

За цікаві заняття, наповнення емоціями і знаннями хочеться подякувати кожному, хто долучився до літньої практики Summer School of Obdarovanist «SSO-2023»:

– нашим батькам і дітям;

– керівництву «Обдарованості»;

– педагогам і вихователям ліцею;

– громадській організації «Українська античність» за організацію благодійного збору;

– компанії GlobalLogic за сувенірну продукцію для учнів 10-х класів;

– Ворохтянському ліцею Ворохтянської селищної ради Надвірнянського району Івано-Франківської області за навчальні кабінети, можливість смачно харчуватися в їдальні.

Неможливо уявити практику без наших креативних тренерів. Дякуємо Сергію Борисовичу Ставицькому, Костянтину Ігоровичу Денисову, Ігорю Ігоровичу Баренблату, Андрію Михайловичу Замороці, Юлії Василівні Гвоздецькій, Ірині Ігорівні Фесенко.

Не просто тренерам – а випускникам нашого ліцею: Дарині Олегівні Іщенко, Ірині Олександрівні Коваленко (Демцюрі), Іллі Андрійовичу Ліфєнцєву, Олегу Андрійовичу Дерев’янку, Роману Вікторовичу Чернову, Владиславу Ігоровичу Колесніку.

Десять днів у теплій компанії промайнули дуже швидко, але вони наповнили кожного сильними емоціями, корисним досвідом, відкриттями, позитивом і вірою в краще. На залізничному вокзалі Харкова було багато обіймів, теплих побажань і навіть сліз. Діти не хотіли розлучатися з друзями, учителями, вихователями. Хочеться вірити, що літні канікули допоможуть набратися сил перед новим навчальним роком, який буде проходити у мирі. Щасливого літа і до зустрічі!